Ben sarmayı yani yaprak sarmasını pek yapmam. Oysa ki anneannemin çok lezzetli yaprakları vardır. Bir de sarma yaparsam zeytinyağlı yapıp etlisini tercih etmem. Yani düşünün artık etli sarma benim ne kadar nadir yaptığım bir yemekmiş değil mi? O nedenle sizlerle paylaştığım çay sofralarında pek sarma görünmez.
Geçen hafta sonu Bursa’daydım ve orada annemle pazarlık yaparken sarmalık lahana aldım. Sararken de etli yapıp bloğuma tarif hazırlamış oldum. Benim için sıvıyağ olarak zeytinyağdan başka yağ yok. Yani kullandığım tek sıvıyağ, zeytinyağ. O nedenle bu sarma aslında bir nevi zeytinyağlı sarma da oluyor:) Yani tarifin aslı zeytinyağlı etli sarma:)
Etli Lahana Sarması:
- 1 orta boy sarmalık lahana (lahanayı alırken bastırın yumuşak ve gevşek sarımlı olmalı)
- 1 adet iri soğan
- 3 diş sarımsak
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz
- 150-200 gr. kıyma
- Tuz, karabiber,kimyon, kuru nane
- Zeytinyağ
Lahananın sert olan baş kısmını bıçakla dikkatlice kesin ve çıkarın. Derin bir tencereye su koyup kaynatın. Lahananın yapraklarını suda haşlayın. Bir delikli kaşıkla sudan çıkarın ve soğumaya bırakın.
Bir tavaya zeytinyağ döküp minik küp halinde doğradığınız soğanları ve sarmısağı kavurun. Üstüne salçaları ekleyip bir kaç dakika sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Bir kavurup 1 su bardağı kadar su ekleyip tuzunu ve baharatlarını ekleyin ve suyu çekene kadar yarı kıvamda pişirin. Soğuyunca kıymayı ve maydanozu ekleyip karıştırın. (Ben kıymayı sarma içinde kavrulmuş kullanmak istemiyorum, siz soğanla birlikte kavurabilirsiniz, ya da tüm iç harcı çiğ hazırlayabilirsiniz.)
Lahananın set damarlarını çıkarın bir kısmını da bıçağın tersiyle vurup yumuşatın. Yaprakları avuç içi büyüklüğünde bölüp harçtan bir tatlı kaşığı kadar alıp sarın ve bir tencereye dizin. (Mümkünse yayvan bir tencere olsun.) Sarmalar bitince üstüne zeytinyağ gezdirin. En üst sıranın seviyesine kadar su ekleyip tuzunu da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
1 yorum
lahana sarmasını görünce uzun zamandır yapmadığımı farkettim,ellerinize sağlık