Malum havalar artık serinliyor ve sonbahar havası kendisini hissettiriyor. Bu zamanlarda biz hanımları da bir kış hazırlığı telaşı sarıyor. Gerçi annem ve babamdan ve diğer akrabalarımdan Allah razı olsun bu konuda şanslıyım. Kış hazırlıklarının çoğu yapılır bizim için ve biz de hazır yapılmışlara kolayca sahip oluruz:) Kornişon turşu da ise durum biraz farklı. Ben çok severim ve çok da tüketirim. Bu nedenle annemin yaptığı yetmez diye 2 kilo da ben İstanbul’dan alıp turşu yaptım ve şimdi sizlerle paylaşıyorum.
Bu arada sevgili Lama beni mimlemiş. Bu bloğu açtığımdan beri ilk mimlenmem 🙂 Ben de sorularını yanıtlayıp başka 4 arkadaşa topu atacağım 🙂
Asla vazgeçemeyeceğim 4 yemeği sormuş:
- Fesleğenli Domates Çorbası: Çünkü fesleğenle domates harika bir ikili..
2. Pırasalı Çarşaf Böreği: Annem çok güzel yapar ama evlendiğimden beri ondan uzak olunca çok az yedim, ben de daha deneyemedim. O nedenle fotoğrafı yok.
3. Tavuklu Sosyete Mantısı: Ben bir yoğurt severim ve bir böreğe sarımsaklı yoğurt ancak bu kadar yakışır. Bir de üzerinde kızdırılmış kırmızı biberli sos ile vazgeçilmezlerimden.
4. Çikolatalı Vişneli Pasta: Çünkü ben hafif ekşimli pastaları severim ve çikolataya vişneden çok yakışanı yok 🙂
Ben de istek üzerine 4 arkadaşı mimliyorummm.
1. Papatya Prenses http://papatyaprenses.com/
2. Deniz http://kalpkurabiye.blogspot.com/
3. Zeliha http://umutsepeti.blogspot.com/
4.Sevda http://mutfagabuyrun.blogspot.com/
Kornişon Turşu:
- 2 kilo kornişon salatalık
- 1.750 ml kaynatılmış su
- 4 yemek kaşığı diri tuz
- 1 baş sarmısak
- Dilerseniz dereotu, tane karabiber (ben bu sefer eklemedim)
- Sirke
Kaynatılmış suya tuzu ilave edin ve iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin. Kornişon salatalıları yıkayın. Kavanozların dibine 1-1,5 parmak kalınlığı yüksekliğinde sirke döküp aralara soyulmuş sarmısakları (dilerseniz sapları koparılmış dereotu ve tane karabiberi de ekleyerek kornişon salatalıkları yerleştirin. Üstüne tuzlu suyu salatalıkların üstüne çıkacak kadar döküp kapağı iyice sıkarak kapatın. Kavanozları alacak bir tencereye su koyun ve kavanozları içine alıp 5 dakika kadar kavanozları kaynatın. Suyun içinden çıkarıp kapakları üstüne ters çevirip bekletin. Soğuduktan sonra serin bir yerde kullanacağınız zaman kadar muhafaza edin. Yaklaşık 10 gün içinde turşularınız kullanıma hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
9 yorumlar
Ellerinize sağlık bulgur pilavının yanında süper olur:)))
Turşu nefis olmuş canım,ellerine sağlık 🙂
Çorbaya,mantıya ve pastaya da bayıldımm 🙂
Ellerine emeğine sağlık..
Mim için de çok teşekkürler 🙂
İlk fırsatta cevaplıcam inşAllah..
Sevgilerimle..
Sevgili arkadaşım eline sağlık şu turşuyu heryıl deniyorum istediğimgibi tutmuyor.Yapılış şekli aynen seninki gibi ama sayende hatamı buldum.Ben yapınca kavonazları kaynatmıyordum bir de böyle deneyeceğim sevgilerimle…
bizdede durum aynıdır..annem yapar biz hazıra konarız…bazen kendim yapmaya çalışıyorumda ne zormuş diyorum….hemde annemin yaptığının dörtte biri bile değil yani..Allah onları başımızdan eksik etmesin..senin turşuda nefis görünüyor..ellerine sağlık…..mimdeki tariflerde süper yani..:)
Çok severim kornişon ve lahana turşusunu. Olsa da yesem:)
Bide vişneli pasta:)))
vişneli pasta hıhım evet bana bitek o yeter:))
ben mimlere katılmıyorum ama tatlım seni kıramayacağımm:))
hadi sende katıl demene kıyamadım:))
yarın ki postta cevaplayacağımm:))
Çok teşekkür ederim Denizcim beni kırmadığın için.
bugüne kadar hiç turşu yapmadım ama yaparsam da ilk olarak bunu yaparım. Turşu sevmem ama sevdiğim tek turşu çeşidi de budur. Gerçekten güzel gözüküyor. Tarifin için teşekkürler…
En çok da kuru fasülyeye yakışı bu bu turşular..
Benimde kayınvalidem hazırlar turşumu..:))
Ellerine sağlık canım..