Bir enginar aşığı olarak mevsimin ilk enginar tarifini vermekte geciktiğimi biliyorum. İstanbul’da Şubat’ta hatta bazı zamanlar Ocak’ta enginarları görünce şaşırıyorum. İzmir’in enginar mevsimi eskiden Nisan ortasından sonra başlardı. Ondan dolayı ben bu bildiğim mevsime uyarak enginarı yeni yeni almaya başladım.
Ben her zaman söyleyeceğim ki enginar yapraklarıyla yenmeli ama İstanbul’da yine göbeğine ya da bir başka tabirle çanağına talimiz. Neyse ki şimdilik pişirirken eve dolan miss gibi enginar kokusu bile yetiyor insana. Yapraklı halini yeme planlarını İzmir’e gidişimize bırakıp enginar çanağı ile yapılabilecek en güzel yemeklerden birinin tarifini veriyorum. Mutlaka bol zeytinyağ kullanmayı unutmayın. Zira enginar zeytinyağını çok sever 🙂
Enginar sevenler bir de bu tariflere baksınlar derim 🙂
- Zeytinyağlı Enginar Dolması
- Zeytinyağlı Enginar Yemeği
- Milföy Kaplı Kestaneli Enginar
- İç Baklalı Kuzu Etli Enginar Göbeği(Çanağı)
- Etli Enginar Dolması
- Enginarlı Pilav
- Peynirli Enginar Kalbi
- Yoğurtlu Enginar Sos
Zeytinyağlı Garnitürlü Enginar Çanakları:
- 4 adet enginar çanağı
- 1/4 limon suyu
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 adet havuç
- 1 orta boy patates
- 1/2 su bardağı haşlanmış bezelye(mevsimiyken tazesini kullanın derim)
- 1 adet soğan
- 4-5 dal ince kıyılmış dereotu
- Tuz, zeytinyağ, 1 çay kaşığı şeker
Enginarları yıkayıp bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su doldurun. Limon suyu ve unu ekleyin. (Karıştırarak unun suda erimesini sağlayın). Enginarları yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Bir tavaya zeytinyağ döküp minik küp halinde doğradığınız soğanı kavurun. Üstüne yine minik küp olarak doğranmış havuç ve sonra patatesi ekleyin ve 5-6 dakika kadar kavurun. Üstüne 1 çay bardağı su ilave edin.Tuz, şeker ve bezelyeyi de eklyip karıştırın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Haşlanmış enginarları yayvan bir tencereye dizin. Üstlerine garnitürlü harcı paylaştırın. Enginar çanaklarının yarısına gelecek kadar su ekleyin ve üstüne zeytinyağ gezdirin. Suyuna bir miktar tuz ilave edip kapağı kapağı bir şekilde kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Enginarları servis tabağına alın. Üzerine dereotu serpip servis yapın.
Afiyet olsun.
10 yorumlar
Renkli renkli tam bahar mevsimine uygun bir görüntü. Ellerine sağlık..
Canım ellerine sağlık enginarın her halini severim sevgilerimle…
Enginarlar nasılda güzel öyle süzlüyorlar tabakta mevsimin en kıymetlisi benim der gibi :)) ellerine sağlık enginara bayılırım sen de hakkını vermişsin nefisss….
Ne faydalı bir besin..Annem bahçesinde özel olarak kendi yetiştirir. Bir kısmını dpfirize koyar, bir kısmını da taze taze tüketiriz…Bu tarifinizi deneyip sonucu bildirmek isterim doğrusu..Görüşmek üzere…
Sonuçtan memnun kalacağınızı umuyorum. Annenizin kendi yetiştirdiği enginarları yemek ne büyük bir şans sizin için. Kıskandım doğrusu sizi. Şimdiden afiyet olsun.
Aslında bahçesi olan herkes yetiştirebilir. En büyük hayalim bahçeli bir ev. O zaman hiç pazara gitmem herhalde. Ne var ne yok ekerdim….
Bu arada benim boloğumada beklerim. fatoşunmutfakgünlüğü
bloguma demek istemiştim…Ahhh bu klavyelerin tuşları yok mu?
Enginar özelliklede insan sağlığına faydası ile sıkça sofralarda bulundurulması gereken bir sebze, fakat toplumumuzda çokda tanınmıyor ve doğal olarak tariflerini ön plana çıkararak tanıtımına katkıda bulunmaktada fayda var. Çok teşekkürler bu güzel tarif için.
Enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebze. Sofralarımızda bol bol bulunması ve sevilmesini temenni ederek bir çok enginarlı tarif paylaştım bugüne kadar. Umarım yapanlar beğeniyordur. Ayrıca yorumunuz için teşekkür ederim.