Enginarı farklı bir şekilde nasıl tüketirim diyorsanız, işte size bir alternatif bu pide tarifi. Enginarı pazarımızda yapraklı haliyle bulmaya başladığımdan beri çanak haline pek bakmaz oldum. Ama bir kaç defadır hem yapraklı hem çanak halini alıp haftada 2 öğün enginar yemek güzel oluyor doğrusu. Enginar çanaklarını haşlayıp salata yapayım diye düşünmüştüm ama sonradan (sanırım internette buna benzer bir tarif görmüştüm daha önce) pidesini yapmak geldi aklıma.
Malzeme miktarım biraz az gelse de hazırladığım harç ile toplam 5 adet pide çıkardım. Geri kalan hamuru da peynirli sucuklu pide olarak hazırladım. Yani bu tarifte vereceğim hamur miktarı ile enginarlı harç oranı orantılı değil. Siz de benim gibi geri kalan pideleri farklı bir harç ile hazırlayıp bir defada 2 farklı tip pide hazırlayabilirsiniz:)
Enginarlı Tavuklu Pide:
Hamuru İçin:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
Harç Malzemesi İçin:
- 1 adet soğan
- 1 adet taze sarmısağın beyaz kısmı (birkaç diş sarmısakta kullanabilirsiniz)
- 1 kase minik kuşbaşı halinde doğranmış tavuk budu
- 3 adet haşlanmış enginar çanağı
- 3-4 dal dereotu
- Tuz, karabiber, pulbiber
- Sıvıyağ
Üstü İçin:
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Tereyağ
Öncelikle derin bir kaba unu eleyin, üstüne tuzu serpin. Ilık sütün içine şekeri ve mayayı atıp karıştırın ve mayanın biraz erimesini bekleyin. Havuz şeklindeki unun ortasına mayalı sütü dökün. Yoğurmaya başlayın ve yavaş yavaş 1/2 bardak suyu da ekleyip kulak memesi kıvamında olacak hamuru yoğurun ve üstünü bir bezle örtüp 1-1,5 saat mayalandırın.
Bir tavaya sıvıyağ döküp minik küp halinde doğradığınız soğan ve sarmısağı kavurun. Üstüne tavuk butlarını ilave edin. 4-5 dakika sonra minik küp halinde doğramış olduğunuz enginarları da ilave edin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyin. Tavuklar pişince dereotlarını incecik doğrayıp ocağın altını kapatın.
Hamuru 9-10 parçaya bölün. Her bir hamuru yuvarlayıp un serpilmiş tezgahta uzun oval şeklinde merdane yardımıyla açın. İçine ılımış harçtan yayıp yanlarından kapatıp baş kısımlarını açılmayacak şekilde bastırın ve yağlanmış tepsiye dizin.
Tüm pideleri hazırlayıp 185-190 derece fırında pişirin. Pişmelerine yakın üstlerine rendelenmiş kaşar peyniri paylaştırın. Fırında sıcakken çıkarıp hamur kısımlarına tereyağ sürüp pidelerin üstlerini yumuşamaları için kapatın.
Sıcakken servis yapın.
Afiyet olsun.
6 yorumlar
Cnım günaydın fikrine,ellerine sağlık süper görünüyor sevgiler…
Pidenin hamuru da güzelliğiyle dikkat çekiyor bu arada, rengi de çok güzel tutmuş, ellerinize sağlık.
Ellerine sağlık Semiha, pide nefis görünüyor.
Enginarı her hali ile pişirdim ama hiç pide yapmak kısmet olmadı, eminim çok güzel olmuştur.
Enginarı ben de baya farklı şekillerde denedim. Pidede de çok güzel oldu. Tavsiye ederim Muhterem Abla..
canım çok güzel fikir,pideye de bayılırım,ellerine sağılık.
Fikir çok güzel ellerinize sağlık:) sevgiler