İstanbul’dan herkese hayırlı geceler. Büyük bir sabırsızlıkla beklediğimiz tatilimiz bitti ve İstanbul’a sağ salim döndük. Tatilden sonra eve dönmek biraz buruyor insanı. Her sabah yeşil bir bahçeye karşı yaptığımız kahvaltıların olduğu ve sadece her öğün ne yesek diye düşündüğümüz günlerden şehir hayatındaki koşturmacaya dönmüş olduk. Bir de dönüş sırasında havanın soğumasıyla tatil havasından tam anlamıyla çıkmış olduk. Neyse ki İzmir’ de olduğumuz süre zarfında hava genel olarak oldukça güzeldi. Bu güzel havalarda yaptığımız ikindi çaylarından dönmeden önceki sonuncusu işte bu sofra. Sanırım son soframız olması nedeniyle biraz özendik ve yapmadan dönmek istemediğimiz pideyi yaptık. Sofrada kıymalı pide ile birlikte yer alanlar ise:
- Kıymalı Pide
- Yeşil Biber ve Kabak Çiçeği Dolması
- Dereotlu Yoğurtlu Havuç Salatası
- Havuçlu Kek
- Kabak Tatlısı
Masadakilerin tariflerini sırasıyla yayınlayacağım ama ilk olarak kıymalı pide tarifini vermek istedim.
Kıymalı Pide:
Hamuru İçin:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
Kıymalı Harç İçin:
- 500 gr. kıyma
- 1 adet iri rendelenmiş soğan
- 2 diş sarmısak
- 6-7 dal maydanoz
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates-biber salçası karışımı
- Tuz, pulbiber, sıvıyağ
- Tereyağ
Ilık su içine yaşmayayı ve şekeri ekleyip mayanın yumuşamasını bekleyin. Hamuru derin bir kap içine eleyip havuz şeklini verin. Yumuşayan mayayı ve tuzunu ekleyin ve yoğurun. Su yeterli olmazsa bira daha su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üstünü örtüp 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin.
Kıyma, rendelenmiş soğan, dövülmüş sarmısak, ince doğranmış maydanoz, domates ve tereyağ haricindeki malzemeleri karıştırıp kıymalı harcı hazırlayın.
Mayalanan hamurdan 10-12 beze koparıp yuvarlayın ve her bir bezeyi un serpilmiş tezgahta uzun ovaller halinde açın. Harç malzemesini beze kadar adete bölüp her bir böldüğünüz miktarı pidelere yayıp pidelerin yan kısımlarından yarım santim kadar kıymanın üstüne kapatın. Hamurların uç kısımlarını sıkıca birleştirin.
Yağlanmış fırın tepsisine pideleri dizip pişirin. (Biz odun ateşinde kiremit üstünde pişirdik. Üstü biraz beyaz kaldı ama tadı oldukça yerindeydi.) Fırından çıkarır çıkarmaz pidelerin hamur kısımlarını tereyağ ile yağlayın ve pideleri sarın. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
7 yorumlar
Temiz havada da ne yenir amaaa!:)
Ellerine sağlık canım. En kısa zamanda tekrarını yaşarsın inşallah.
Maşallah keyfiniz daim olsun.
Kısa da olsa tatilde çok güzel günler geçirmişsiniz.
Bizde yaz aylarında şehir hayatından biraz uzaklaşabilmek için memlekette ev yaptırıyoruz ama o doğal ortamdan şehir hayatına dönmek oldukça zor olacak.
Mönüde bulunan her şey pek güzel görünüyor, özellikle pide ve İzmir klasiği olan kabak çiçeği dolmasına bayıldım, ellerine sağlık.
Bahçede,temiz havada,birbirinden nefiss lezzetler.
Bende istiyoruuuuuum.
Bir dahaki gidişinizde yaparsan eğer benim içinde ye bu nefis pideden…
Ellerine sağlık canım
Sevgiler.
ımmm pideler çok güzel iştah açıcı
ellerine sağlık canım
Tatilde olmak gerçekten çok güzel arkadaşım pideler de harikaymış, sofranız da öyle sevgilerimle…
Canım siz biraz erken gitmişsiniz galiba, çok sıcaklar gelmeden.Ben taaaa eylül’ü bekleyeceğim, balayı için 🙂
Pide ayrıca muhteşem olmuş.Ellerine sağlık.
Sevgilerimle;
Canım Eylül’de de İzmir güzelolur. Allah mesut etsin inşAllah. Mutluluklar